Vastuullisuus meidän tapaamme

Perheemme metsästää ja kalastaa kotitarpeisiin ja elää omannäköistään pohjoista elämää, johon kuuluu yhteiselo tasapainoon pyrkien luonnon kanssa.  Luonnonmateriaalivaatteet ja -asusteet sekä lähiluonnosta saatava liha ja kala kuuluvat elämäämme, samoin kuin moottorikelkat ja autot pitkien välimatkojen vuoksi. Ekologisuus ja vastuullisuus kaikkiaan ovat tärkeitä asioita, joista jokainen voi omalla tavallaan valita, miten niitä haluaa ja voi edistää. Me uskomme, että jokaisen pienetkin ponnistelut vastuullisuuden lisäämiseksi ovat merkityksellisiä, ja että ekologiseen elämään hyvin mahtuu monenlaisia lähestymistapoja.

Alla meidän tapojamme toteuttaa ekologista ja vastuullista elämäntapaa niin omassa arkielämässämme kuin tarjoamissamme tuotteissa:

TUOTTEET

Koruissa käytän mahdollisimman paljon hirvien löytösarvia ja kotitarvemetsästyksen ja -kalastuksen sivutuotteena saatavaa materiaalia ja muita luonnonmateriaaleja, kuten hirven luuta ja -kynttä, kalannahkaa ja riekon sulkia. Osa hirven koruihin valikoiduista kynsistä on myös löytynyt luonnosta.

Villahuiveissa käytän yleisimmin kotimaista villaa, mutta joskus myös muuta pohjoismaista villaa värien ja tarvittavan lankatyypin saatavuuden mukaan. Etsin lähtökohtaisesti kasvivärjättyjä tai ekologisesti värjättyjä villoja ja ekologista tuotantoa.

Taideprintit eli taidekortit ja -julisteet ovat kotimaassa tulostettuja ja osin uusiomateriaaleista. 

Tuotteiden paketoinnissa käytän kierrätys- ja uusiopapereita ja -pakkauksia ja meille saapuneiden lähetysten pakkauksia. Tämän vuoksi lähetyspakkaukset saattavat jonkin verran vaihdella.

KOTIMME

Kodissamme olemme valinneet maalämmön lämmittämään talomme ja käyttövetemme. Aurinkosähkö on toiveissa saada tukemaan energiantuotantoa tulevaisuudessa. Varaava takka turvaa lämmitystä sisätiloissa talvella.

Kotimme on rakennettu paikallisesta hirrestä ja veistetty täällä inarilaisen hirsitalorakentajan toimesta. Tilan vanha hirsirakennus, vuodelta 1947 toimii myös perheemme käytössä.

Hyödynnämme lähiluonnon antimia, kuten keräämme marjoja, metsästämme riistaa, kalastamme ja kuivatamme villiyrtit talvea varten.

Käytämme lähiluonnon antimien lisäksi mahdollisuuksien mukaan muuta luomuruokaa ja suosimme mieluiten kotimaista ruokaa kotonamme. Pyrimme käyttämään sesongin mukaisia kasviksia ja juureksia.

Pyykkihuollossa  ja muussa käytämme paljon ekologisia ja hajusteettomia pesuaineita, jotka maahan imeytyessään hajoavat luonnollisesti ja samalla säästävät maahan kohdistuvaa pesuaineiden kemikaalikuormaa.

MUU KIERRÄTYS

Kompostoimme tontillamme eloperäiset jätteet ja käytämme mullan puutarhassamme, joka koostuu pääosin hyötykasveista ja -yrteistä, ja luonnon ja ihmisen yhteiselossa syntyneestä vanhasta asuinkenttämme villistä kukkakedosta. 

Käytämme ruohonleikkuussa pääosin akkukäyttöisiä ruohonleikkuukoneita. Ehkä jossain vaiheessa leikkuu syntyisi luonnostaan, jos saisimme tilalle muutaman lampaan. 

Kierrätämme lasin, pahvin, paperin, metallin ja muut materiaalit sekä eloperäiset jätteet. Sekajätettä syntyy vain hyvin vähän.

PAIKALLINEN VASTUU

Paikallinen vastuullisuus koostuu alueellamme eri kulttuurien ja paikallisen asutuksen huomioinnista ja ennen kaikkea paikallisympäristön tuntemisesta. Yrittäjä on Ivalosta kotoisin ja tuntee hyvin alueensa toimintaympäristön. Keskustelemme säännöllisesti muun paikallisyhteisön jäsenten kanssa yritystoimintaan ja yhteisöihin vaikuttavista tekijöistä ja kulttuurisesti ja sosiaalisesti puhuttavista asioista.

Viestimällä avoimesti asioista valintojemme takana, pyrimme tuomaan omalta osaltamme avointa keskusteluilmapiiriä vastuullisuusteemaan.

Osaamme ja tiedostamme vastuumme kertoa myös alueemme saamelaiskulttuurista asiakkaillemme, jotka eivät sitä entuudestaan tunne, mutta ovat siitä kiinnostuneita. Osaamme ohjata alueemme luonnosta ja saamelaiskulttuurista kiinnostuneet vieraamme erinomaisten tietolähteiden piiriin. Tällainen elämyksellinen ja innostavaa tietoa tarjoava paikka on esimerkiksi Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida Inarissa, jonne tarjoamme myös näyttelyopastuksia. Kysy opastuksista lisää sähköpostitse tai puhelimitse.

Vierailukohteista Siida todellakin on aivan mahdottoman oiva paikka mainita kaikille alueesta kiinnostuneille – myös meille paikallisille. Näyttelyt Siidan sisätiloissa on juuri uusittu ja ne on avattu yleisölle kesäkuussa 2022.

Suosittelemme lämpimästi vierailua Siidaan!

”Luonto antaa minulle paljon, joten iloisena annan sille takaisin.”